Colectarea selectiva a deseurilor

image_pdfimage_print

 

Consiliul Local Prundeni, a obţinut o finanţare nerambursabilă in cadrul Programului Phare CES 2005 „Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”, pentru realizarea proiectului „Colectarea selectiva a deşeurilor in comuna Prundeni, jud. Vâlcea”, avand cod RO PHARE 2005/017-553.04.01.04.01.38.
Obiective generale ale proiectului.
Obiectivul general al proiectului este de a sprijini creşterea economica a comunei Prundeni in vederea diminuării disparităţilor economice si sociale fata de alte zone ale tarii si este in concordanta cu obiectivul general al programului PHARE 2005-de dezvoltare si implementare a politicilor si programelor pentru coeziune economica si sociala, prin proiecte in domeniul mediului si cu prevederile Planului Naţional de Dezvoltare (PND).
Obiectivul specific al proiectului.
Dezvoltarea si implementarea la nivel local a proiectului de gestionare a deşeurilor: colectare selectiva, transport, valorificare deşeuri colectate selectiv, tratare prin mărunţire a deşeurilor verzi înainte de compostare in gospodărie, reducerea cantităţii de deşeuri transportate la staţia de transfer in vederea depozitarii. In acest fel se vor furniza facilităţile de gestionare a deşeurilor in vederea reabilitării si protecţiei mediului înconjurător.
Reabilitarea si protectia mediului inconjurator, prin:
Colectarea si transportul tuturor deseurilor mixte;
Valorificarea deseurilor reciclabile
Tratare prin maruntire a deseurilor verzi, inainte de compostare in gospodarie;
Reducerea cantitatii de deseuri transportate la satia de transfer invederea depozitarii
Reducerea impactului asupra mediului inconjurator a depozitelor de deseuri, prin:
Ecologizarea actualului loc de aruncare a deseurilor si reducerea cantitatilor de deseuri depozitate in general si a fractiunii biodegradabile in special;
Dezvoltarea colectarii selective in toata comuna si asigurarea transportului deseurilor mixte si a reciclabilelor la Statia de transfer Dragasani. Imbunatatirea metodelor simple si eficiente de tratare a deseurilor intr-un raport optim cost beneficiu prin dotarea gospodariilor cu tocatoare de gradina pentru deseuri verzi, asigurand astfel posibilitatea de maruntire inainte de compostarea in gospodarie.
In cadrul proiectului ”Colectare selectiva a deseurilor in comuna Prundeni, judetul Valcea”, Consiliul Local Prundeni a achizitionat un numar de 1862 pubele de 120 l pentru colectarea deseurilor menajere ce au fost distribuite fiecarei gospodarii, 982 tocatori de gradina ce au fost distribuite in regim de 1 tocatoare la 2 gospodarii, un autocamion compactor pentru deseuri, de 7mc in valoare de 85900 euro, a realizat un numar de 18 platforme pentru colectare selectiva a deseurilor (dotate cu containere de 1100 l), un container de 20 mc pentru depozitarea sticlei colectate in vederea valorificarii, a fost reabilitat locul de aruncare a deseurilor prin strangerea acestora, acoperirea cu pamant, inierbarea si imprejmuirea acestuia. Grupuri ţintă
Grupurile ţintă sunt identificate prin:
• locuitorii comunei Prundeni, in număr de 4.660;
• cele 21 de institutii ale statului care functioneaza in aceasta comuna
In afara beneficiarilor directi au fost identificati si beneficiari indirecti, acestia sunt:
• Turistii in tranzit prin comuna Prundeni, dar si cei care vin sa isi petreaca timpul liber la sfarsitul saptamanii sau cu ocazia unor sarbatori traditionale. Se estimeaza ca anual comuna Prundeni este tranzitata sau gazduieste temporar un numar de 600 turisti.
• 65 de agentii economici, majoritatea cu profil de activitate comertul, care au posibilitatea incheierii de contracte pentru ridicarea deserilor cu Serviciul Public de Salubrizare Prundeni.
• Utilizatorii resurselor de apa subterana sau de suprafata, datorita eliminarii depozitelor satesti, neconforme si gestionarii deseurilor menajere generate in comuna Prundeni in conditii de siguranta pentru mediu.
Beneficiarii finali ai proiectului, cele 1719 de gospodarii ale comunei au fost informati cu privire la modalitatile de colectare, care vor produce din deseurile vegetale proprii un compost de calitate foarte buna, pe care il vor putea utiliza in gradinile proprii si Statia de transfer Dragasani care va valorifica catre agenti economici reciclatori, deseurile colectate selectiv, respectiv: hartie-carton, plastice, PET, aluminiu si sticla.