Selectează o Pagină

Prundeni, margine de Olt, margine de deal, vii care coboară să se adape la marginea luncii şi case care fumegă printre zăpezile lui ianuarie. Acesta este Prundeniul, o comună cu inimă de oraş sau un oraş cu zestre de comună regală.

Nu poţi să nu te abaţi preţ de câteva ore prin acest minunat crâmpei de Oltenie cuminte, unde parcă timpul a luat-o la sănătoasa, galopând prin mileniul ăsta cu numărul trei, aducându-le localnicilor mândria că nu degeaba sunt aici, într-una din cele mai elegante localităţi ale Vâlcii.

Prundeni 1Ce are Prundeniul? Are istorie, una care curge precum Oltul, dinspre trecut spre viitor, are cele mai plăcute case de români, unde găseşti atât ştergarul cusut de bunica, care stă sus la icoana cu Domnul, cât şi relaxantul living, unde miroase a scorţişoară de vin.

Pentru că la Prundeni vinul este regele care a unit destine, vinul a creat crâmpeie de Toscana românească. La Prundeni, valsul Oltului în iarna mireasă are altceva, poezie, basm şi Dumnezeu.

Dar Prundeniul vine acum la înaintare cu provocarea viitorului. Cu cea mai frumoasă centură turistică, un proiect care va mărgini, precum zidurile unei cetăţi, dealul de lângă codru şi Oltul de lângă maluri.

„Este cel mai amplu proiect al meu. Eu i-am spus centură ocolitoare, dar, în fapt, este ţinutul turistic al Prundeniului. Un drum care vine dinspre casa Isărescu, pe muchia dealului cu vii, şi coboară aici, spre Olt. Va merge pe malul Oltului înapoi, paralel cu drumul naţional, pe lângă viitorul parc de agrement”, spune Ion Horia Horăscu, edilul din Prundeni.

Această arteră, inel turistic al Prundeniului, urmează să valorifice zona de altitudine a localităţii, acolo unde creşte via nobilă şi unde se deschide un mare areal de pensiuni, crame şi tot ansamblul ce ţine de turismul de nişă al podgorenilor.  Pentru că toată coama dealului care iubeşte soarele şi unde vor fi amplasate două parcuri fotovoltaice este, de departe, cel mai frumos ansamblu geografic al acestui adevărat mic orăşel din lunca Oltului.

Prundeni 1Dar proiectul de jos, din luncă, acel sat turistic pe care Horăscu doreşte să-l pună în aplicare este altceva: acolo unde lacul aduce peisaj de deltă, unde lebedele iernii ascultă imnurile eminesciene ale Oltului, acolo, edilul din Prundeni spune că se va recreiona tot ce ştim despre turism.

„E o resetare a turismului aşa cum îl ştim noi. Sunt multe care intră acum în discuţie, de la agrement pe râul Olt, sport, piscine, terenuri de golf, sunt lucruri care se vor face şi vor rămâne peste ani drept kilometrul zero al turismului pentru Vâlcea”, spune Horăscu.

Aşa este, localitatea care în 20 de ani a făcut un salt uriaş de la anonimatul unei comune aşezate cuminte la marginea Drăgăşaniului este azi reper şi studiu de administraţie despre modul cum, la Prundeni, se vorbeşte în termeni europeni. Dacă este să spunem că avem un sat european la Vâlcea, acesta este Prundeniul. Manageriat de Ion Horia Horăscu.

De ce Horăscu reuşeşte? Pentru că este omul care, atunci când merge în delegaţii, se uită cum au inventat alţii roata. Se inspiră de la modul de a face administraţie al nemţilor, al austriecilor, al francezilor, al apusului.

Hosrascu„Şi stau şi mă gândesc. Au ăştia două capete? Au neuroni mai mulţi? Nu! Şi atunci de ce să nu aplicăm şi la noi ce fac ei, evident poate chiar cu îmbunătăţiri?”, spune edilul din Prundeni.

Pleci din Prundeni şi te gândeşti că, înainte ca Dumnezeu să se apuce să facă lumea, a stat un pic la odihnă prin aceste locuri.

Mihai IONESCU